T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MALATYA / YEŞİLYURT - Malatya Fethi Gemuhluoğlu Fen Lisesi

Fethi GEMUHLUOĞLU

28-10-2020

İrfan Fethi Gemuhluoğlu, 1922 yılında İstanbul Göztepe'de, Arapkir'li bir ailenin çocuğu olarak doğar. Babasının adı Mustafa Neşet Bey, annesinin adı Fatma Saniye Hanım'dır. İlköğrenimini doğduğu yer olan Göztepe'de, ortaöğrenimini Haydarpaşa Lisesi'nde yapar. Yüksek öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde tamamlar.  Fethi Gemuhluoğlu 1950-1955 yıllarında İstanbul'daki çeşitli okullarda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği; 1955-1963 yıllarında İstanbul'un o zaman en önemli kültür ve spor etkinlikleri merkezi olan İstanbul Spor ve Sergi Sarayı'nın müdürlüğü gibi görevlerde bulunur. 1959 yılında Dr. Emine Suzan Hanım'la hayatını birleştirir. Bu evlilikten Mehmet Ali ile Veli Selman adında iki çocukları olur. 1963-1965 yıllarında iki yıl süreyle Almanya'da kalır. 1965-66 yıllarında Milli Eğitim Bakanlığı Özel Kalem Müdürlüğü, 1966-1970 yılları arasında Türkiye Odalar Birliği Basın Müşaviri görevlerinde bulunur. Daha sonra döneminin eğitim alanında faaliyet gösteren çok saygın vakıflardan biri olan Türkpetrol Vakfı'nın kuruluşunu 1970 yılında gerçekleştirir ve vefatına kadar bu vakfın Genel Sekreterliğini yürütür. 5 Ekim 1977'de İstanbul'da vefat eder. Na'şı Göztepe Sahrayı Cedid Mezarlığına defnedilir.  Yaşadığı süreçte bir gönül ve hizmet adamı olarak öne çıkan Fethi Gemuhluoğlu'nun kendi yazdıkları ile 1977-1978 yıllarında vefatından sonra hakkında yazılanların büyük bir kısmı, 1978'de "Dostluk Üzerine" adlı kitapta toplanır. Nuri Pakdil'in Fethi Gemuhluoğlu üzerine yazdığı ''Bağlanma" adlı denemelerden oluşan yapıt 1979'da neşredilir. Fethi Gemuhluoğlu'nun şiirleri ile 72 şairin kaleme aldığı büyük kısmı ithaf edilen şiirler ve yazılardan oluşan "Gerçek Olan Aşktır" 2000 yılında yayınlanır. Son olarak kendi yazdığı yazılardan ve mektuplardan meydana gelen ''Dostluk Üzerine adlı kitap '2001'de neşredilir.

 

Merhum Fethi Gemuhluoğlu hakkında pek çok şair ve yazar tarafından yazı ve şiir kaleme alınmıştır. Bunlardan bazıları şöyledir:                      

"Kendisine hiçbir tecelli zemini aramayan bir tevekkül zarfına bürülü, sessiz ve sedasız ortada görünenlere su taşıyıcı fikir sakası Fethi Gemuhluoğlu..."

"Fikir ve çile birliği kökünde yekpâreleştiğimiz büyük ve sevgili dostum Fethi Gemuhluoğlu'' (Necip Fazıl Kısakürek)

"Bir bir vurguluyordu: aşılması gereken dönemeçleri: dirençle. Tanrı inancı ile Önder bağlılığından kaynaklanan evrensel ısıydı, dostluk coşkusuydu sunduğu. İnsanın elinden tutuyor, âdeta çağa çıkartarak yürüyüşe alıştırıyordu. İnsan; arttığını, çoğaldığını duyumsuyordu O'nun yanında...'' (Nuri Pakdil)

"Kelamın en zarifini, edebin en kâmilini, siyasetin en ferasetlisini, edebiyatın en muhtevalısını onun aziz varlığında erimiş bulurduk. O, bir uygarlığın temsilcisiydi." (Akif İnan)

"Tek başına âdeta bir okuldu." (Cahit Zarifoğlu)

"Bize kendi kuşağı içinde en sağlam çizgiyi aktarabilenlerden biriydi.'' (İsmet Özel)

"Onun sohbetlerinde, hem fikirlerle donanır, hem ermiş bir adam halini yaşar, hem dava bilincinizin keskinleştiğini hissederdiniz." (Rasim Özdenören)

"Bir nesle ağabey olan Fethi Gemuhluoğlu, en bunalımlı anlarda yanı başımızda." (Erdem Bayazıt)

"Sürgünde kurulmuş bir Osmanlı divanı gibiydi." (Nabi Avcı)

"Söz'le sema yapıyordu." (Hilmi Yavuz )

"Fethi Gemuhluoğlu; aynı çağrılar içindeyiz." (Özdemir Asaf)

"Fethi Ağabeyin iki hasleti: Vefa ve bağlılık... Şuur ve iman..." (Mustafa Miyasoğlu)

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 19.11.2014 - Güncelleme: 10.12.2021 09:45 - Görüntülenme: 11943
  Beğen | 12  kişi beğendi